top of page

Inger Marie - en sterk kvinne i en forgangen tid!

Hun som var mest lik sin far, som fulgte han i tykt og tynt og gikk inn i døden på hans begravelsesdag.


SOOTspelet er historien om husmannsgutten Engebret Soot, som hørte sangen fra bekken, lot vannet bestemme sin vei og ble Haldenkanalens far. Mer enn 20 000 jublende publikummere i Ørje Sluseamfi har allerede blitt kjent med hans historie og virke. Hans frodige fantasi, sterke drømmer og oppdriften som var sterk nok til å blåse liv i visjoner! Men det ligger mer bevart i historien!SOOTspelet er også denne sommeren tilbake i Ørje sluseamfi. Og også i år møter vi en annen Engebret. Nå er det endelig på tide å bli kjent med Inger Marie - Sin fars datter! Hun som var mest lik sin far, som fulgte han i tykt og tynt og gikk inn i døden på hans begravelsesdag.


Inger Marie Soots historie er historien om en sterk kvinne, som gjennom et dramatisk liv, til det fulle, får prøvet sin styrke. En sterk historie om morskjærlighet, politisk spill, ulykkelig kjærlighet, historiske milepæler og en jente som også hører sangen fra bekken.


Inger Marie, Engebret Soots førstefødte datter, har nå hovedrollen i spelet «Sin fars datter». Inger Maries liv og kjærlighet er kjernen i teaterstykket, og gjennom hennes skjebne får vi historien om den store kanalbyggeren, oppfinneren og gründeren fra fattige kår som ble en av Norges største ingeniører. Inger Marie beundrer sin far grenseløst og følger i hans fotspor fra hun er liten jente. Hun blir hans store støtte og hjelp, men Engebret Soot svikter sin datter når det gjelder for å oppnå fordeler så han kan følge egne drømmer.


«Ho liknes meg mest ho, ho fløy engang over vannet på en løs tømmerfløte med barnet sitt på armen. Jeg ble redd jeg, og ville fly utpå etter henne. Men så var den lettfoten på andre siden. De løse stokkene fikk ikke tid til å flytte på seg. Det var som et vindblaff for over dem; men det var kølsvarte dypet under og bredt stokkimellom."

Engebret Soot (sitert av A.O. Vinje i Glomsdølen) Vi møtte henne allerede i SOOTspelet – «Sangen om Sootbekken» der Engebret stolt tok sin førstefødte i armene, og vi fulgte deres svært, nære forhold i tykt og tynt gjennom livet, helt til veis ende når de går inn «den siste sluseporten» sammen. I juni 2023 får publikum igjen hennes sterke historie!


SOOTspelet feirer med vårt manus "Sin fars datter" sterke kvinner i en forgangen tid. Disse har ikke fått så stor plass i historiebøkene når slektssagaen har blitt nedtegnet, men de har allikevel blitt husket. Små anekdoter har blitt fortalt opp igjennom, og nå skal de slippes frem i lyset.

For; bak enhver fremgangsrik mann står en sterk kvinne!Comments


bottom of page