top of page

Syv utsolgte år og 22 000 jublende publikummere!

SOOTspelet er historien om husmannsgutten Engebret Soot, som hørte sangen fra bekken, lot vannet bestemme sin vei og ble Haldenkanalens far. Nesten 20 000 jublende publikummere i Ørje Sluseamfi har allerede blitt kjent med hans historie og virke. Hans frodige fantasi, sterke drømmer og oppdriften som var sterk nok til å blåse liv i visjoner!

 

«Slusespillet om Engebret Soot» ble originalt skrevet av Ole Karsten Andersen i 1986 og har siden blitt fremført ved ulike anledninger. I 2015 ble en videreutvikling av dette kalt SOOTspelet «Sangen fra Sootbekken» lansert som et av Norske Historiske Spel av initiativtakerne Anneli Sollie og Alexander Rambøl i samarbeid med Haldenkanalen Regionalpark.

 

SOOTspelet er historien om husmannsgutten som hørte sangen fra bekken og lot den bestemme sin vei. En spennende historie om kanalbyggeren Engebret Soot som bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Han er blant annet kjent som Haldenkanalens far. I 1849 bygde og åpnet han Norges første slusekanal, «Soots kanal».

Spelet ble spilt årlig i perioden 2015-2019, og samlet gjennom de fem årene 16.000 publikummere på tribunene i Ørje Sluseamfi. SOOTspelet er en publikumssuksess og et signalarrangement i regionen, og anses å være et fyrtårn som samler hele det nye Vikens felles historie! 2015- 2019 har blitt fullendt med sterke rolleprestasjoner av blant annet Dennis Storhøi, Samuel Fröler, Kjersti Elvik, Alexander Rybak, Atle Pettersen, Stig Henrik Hoff, Ingar Helge Gimle, Nils Norberg samt de mange fantastiske amatørene! 

 

SOOTspelet var endelig tilbake i Ørje Sluseamfi i juni 2022, etter en koronapause på to år. Denne gang med nytt manus: «Sin fars datter» og med ny organisering på plass.

 

Og best av alt. Etter to korona utsatte år; gledet publikum seg virkelig til å komme tilbake til Ørje sluser. Og selv om mange arrangører smertelig fikk erfare at publikum uteble etter korona, opplevde ikke SOOTspelet det samme. Den nye oppsetningen ble en publikumssuksess. 10 utsolgte forestillinger og ikke ett ledig setet i sluseamfiet på Ørje i 2022. Perfekt vær, blide folk, magisk god forestilling og tidenes største SOOTmarked var med å skape yrende folkeliv på Ørje Brug også sommeren 2023. SOOTspelet i Ørje sluseamfi ble nok en gang en publikumssuksess! 3000 publikummere fikk med seg de 10 forestillingene i Ørje sluseamfi – utsolgte tribuner nok en gang!

At SOOTspelet har etablert seg som en fast sommertradisjon for mange, og stadig trekker flere tilreisende til Ørje er det ingen tvil om. SOOTspelet har fått en posisjon som et spel med høy kvalitet i trivelige og unike rammer!

Hvem var Engebret Soot?

Engebret Soot var husmannssønnen, som med inspirasjon i en gammel fysikkbok, finneblod i årene, mytologisk sjarme og en enorm arbeidsevne; til slutt blir grunnleggeren av hele Haldenkanalen. Han var en kapasitet i ord, handling og idérikdom. Sterke menneskelige følelser, enormt pågangsmot, høyreist, uredd, musikalsk; men også impulsiv, temperamentsfull og egenrådig. Et barn av elementene, som med rosentorv og kampesten temmet vannets veldige krefter og tok dem i bruk.

 

Ingen mann har hatt så stor betydning for Haldenkanalen som Engebret Soot. Men han var ikke bare en lokal størrelse. Av forfatteren Jonas Lie ble han og Ole Bull omtalt som det århundrets to store naturgenier. SOOTspelet er historie om en av Norges største menn, men også en historie om kjærlighet, svik, tilgivelse og forsoning.

 

SOOTspelet forteller historien om mannen Engebret Soot, og menneskene rundt ham. Verden åpnet seg for kanalgeniet. Eller rettere sagt: Verden ble åpnet av kanalgeniet.

Vi fortsetter i hans fotspor. Og alle vil ha mer!

JPEG - Fotograf Jonas Ingstad - Soot Spelet 2023 - General Prøve - Juni 2023-03723.jpg
bottom of page