top of page

Seks utsolgte år og 20 000 jublende publikummere!

SOOTspelet er historien om husmannsgutten Engebret Soot, som hørte sangen fra bekken, lot vannet bestemme sin vei og ble Haldenkanalens far. Nesten 20 000 jublende publikummere i Ørje Sluseamfi har allerede blitt kjent med hans historie og virke. Hans frodige fantasi, sterke drømmer og oppdriften som var sterk nok til å blåse liv i visjoner!

 

«Slusespillet om Engebret Soot» ble originalt skrevet av Ole Karsten Andersen i 1986 og har siden blitt fremført ved ulike anledninger. I 2015 ble en videreutvikling av dette kalt SOOTspelet «Sangen fra Sootbekken» lansert som et av Norske Historiske Spel av initiativtakerne Anneli Sollie og Alexander Rambøl i samarbeid med Haldenkanalen Regionalpark.

 

SOOTspelet er historien om husmannsgutten som hørte sangen fra bekken og lot den bestemme sin vei. En spennende historie om kanalbyggeren Engebret Soot som bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Han er blant annet kjent som Haldenkanalens far. I 1849 bygde og åpnet han Norges første slusekanal, «Soots kanal».

Spelet ble spilt årlig i perioden 2015-2019, og samlet gjennom de fem årene 16.000 publikummere på tribunene i Ørje Sluseamfi. SOOTspelet er en publikumssuksess og et signalarrangement i regionen, og anses å være et fyrtårn som samler hele det nye Vikens felles historie! 2015- 2019 har blitt fullendt med sterke rolleprestasjoner av blant annet Dennis Storhøi, Samuel Fröler, Kjersti Elvik, Alexander Rybak, Atle Pettersen, Stig Henrik Hoff, Ingar Helge Gimle, Nils Norberg samt de mange fantastiske amatørene! 

 

Utespelet i Ørje Sluser var tilbake etter en koronapause i juni 2022, og denne gangen møtte vi en annen Engebret med et nyskrevet manus av Anneli Sollie. Inger Marie, Engebret Soots førstefødte datter, hadde nå hovedrollen i spelet «Sin fars datter». Inger Maries liv og kjærlighet er kjernen i teaterstykket, og gjennom hennes skjebne får vi historien om den store kanalbyggeren, oppfinneren og gründeren fra fattige kår som ble en av Norges største ingeniører. Den nye oppsetningen ble en publikumssuksess og billettene ble revet bort. Ja, det var faktisk ikke ett ledig sete!

I juni 2023 ønsker vi Agnes Kittelsen velkommen tilbake i rollen som Inger-Marie, og lover nye magiske øyeblikk i Ørje Sluseamfi!

 

 

A7R04200.jpg
A7R04199-2.jpg
bottom of page