Kanalbyggeren
Engebret Soot

Om oss

SOOTspelet arrangeres årlig utendørs i Ørje Sluseamfi i den unike og idylliske Haldenkanalen, med tømmerfløtingshistorien som bakteppe. Sluseområdet og Ørje Brug danner en særpreget ramme for selve teaterforestillingen og alle aktivitetene som foregår under speldagene, og det aktive dampbåtmiljøet gir omgivelsene et historisk preg. SOOTmarkedet, Båtcafeen og de koselige butikkene og spisestedene i sentrum gir hver gjest en opplevelse når de besøker SOOTspelet.    

 

Ideen og første manus til teaterforestillingen Slusespillet om Engebret Soot ble opprinnelig skapt av Ole Karsten Andersen i 1986. I 2015 ble en videreutvikling av dette kalt SOOTspelet «Sangen fra Sootbekken» lansert som et av Norske Historiske Spel av initiativtakerne Anneli Sollie og Alexander Rambøl i samarbeid med Haldenkanalen Regionalpark. Spelet ble spilt årlig i perioden 2015-2019, og samlet gjennom de fem årene 16.000 publikummere på tribunene i Ørje Sluseamfi. SOOTspelet er en publikumssuksess og et signalarrangement i regionen, og anses å være et fyrtårn som samler hele det nye Vikens felles historie!

 

SOOTspelet er historien om husmannsgutten som hørte sangen fra bekken og lot den bestemme sin vei. En spennende historie om kanalbyggeren Engebret Soot som bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Han er blant annet kjent som Haldenkanalens far. I 1849 bygde og åpnet han Norges første slusekanal, «Soots kanal».

 

I 2020 er det skrevet et helt nytt manus til SOOTspelet med tittel «Sin Fars Datter», hvor Soots datter Inger Marie blir hovedpersonen i skuespillet. Engebret Soot vil fortsatt ha en helt sentral rolle i spelet, og gjenkjennende elementer som SOOTspelets musikk, personkarakterer og viktig scenografi vil videreføres sammen med det nyskapende. SOOTspelet «Sin Fars Datter» har premiere 25. juni 2021.

Virksomheten