top of page

Opplev Slusebyen Ørje!

Slusebyen Ørje er ett av slusestedene i den historiske Haldenkanalen. Senk tempoet og opplev den sjarmerende sluseidyllen!
Vi ønsker deg varmt velkommen til å oppleve den unike stemningen både i og rundt den lille slusebyen vår. Senk skuldrene og opplev den sjarmerende sluseidyllen sammen med oss!


På Ørje kan du velge mellom en lang rekke aktiviteter. Enten du ønsker å gå i de historiske fotsporene til våre forfedre, ta med familien på kanotur, oppleve kunst og kultur, slappe av og nyte livet på en kafe, bade, tråkke i vei på en tråkkesykkel på Haldenkanalen eller shoppe i en av våre mange nisjebutikker. Her ligger alt til rette for en hyggelig sommerferie for hele familien!


Historiske fotspor

Slusebyen Ørje er et av slusestedene i den 8 mil lange Haldenkanalen. Her midt i historiske omgivelser, med tømmerfløtingshistorien som bakteppe, ligger vår unike utendørsscene.


Sluseområdet og Ørje Brug danner en særpreget ramme for selve SOOTspel forestillingen og alle aktivitetene som foregår under speldagene.

Ørje sluser har en løftehøyde på til sammen 10 meter, og slusene manøvreres fortsatt med håndkraft, som ved åpningen i 1860. Ørje har Norges største samling av dampbåter, og det aktive dampbåtmiljøet setter et historisk preg på omgivelsene.


Ørje Brugs Træsliberi ble anlagt i 1886 mellom elven og slusene. Tresliperiet ble bygget som en følge av kanaliseringen som skjedde i Haldenvassdraget da Haldenkanalen ble bygd. Ørje Brug huser i dag Haldenvassdragets Kanalmuseum og området er et helhetlig kulturmiljø og et senter for opplevelser, aktiviteter og kunnskap om vassdragets kultur- og naturhistorie. På Haldenvassdragets Kanalmuseum kan du lære mer om historien rundt tømmerfløtingen og byggingen av kanalen, og i en egen del av museet kan du lære mer om og dyrelivet rundt i vassdraget. Ta deg en dukkert i Tangen eller tråkk i vei på Haldenkanalen på en tråkkesykkel. Har du forresten lurt på hvordan det føles å sitte i en liten kano og samtidig bli sluset opp og ned mange høydemeter? Prøvd da vel!


Visste du at Ørje har Norges største samling av dampbåter? Verdens eldste propelldrevne dampbåt som fortsatt er i drift, DS Engebret Soot eller "Sooten" som den ofte kalles på folkemunne har hjemmehavn på Ørje. Ved kai på Ørje ligger også DS Turisten, selveste dronningen i Haldenkanalen og den lille dampbåten DS Hans. DS Hans er en liten dampbåt med plass til 6 passasjerer og ett mannskap på to. Lørdag 1. juli og søndag 2. juli under spel-uka kan du bli med på DS Hans på en minikanaltur med slusing.


Visste du forresten at DS Hans med mannskap spiller en viktig rolle i forestillingen vår?Aktive dager for små og store

Blir du varm kan du ta deg en forfriskende dukkert i Tangen eller tråkke i vei på Haldenkanalen på en tråkkesykkel. Har du forresten lurt på hvordan det føles å sitte i en liten kano og samtidig bli sluset opp og ned mange høydemeter? Prøvd da vel! På Ørje kan du nemlig prøve kanoslusing.


Legg også turen innom den sommeråpne turistinformasjonen, og få gode tips og ideer til hva du kan gjøre mens du er i området.

En spasertur i sentrum

Sett av god tid før SOOTspelet til å oppleve mer av den sjarmerende slusebyen. Vi i lokalbefolkningen omtaler ofte bygda vår for livsnyterbygda, og det med god grunn. Her er tempoet lavere, og det yrer av liv i sentrumsgatene.


Visste du at Ørje er kjent for sine mange hyggelige nisjebutikker? Her finner du praktisk talt alt du måtte behøve, og de små butikkene er en opplevelse i deg selv. Spaser opp og ned den hyggelige storgata og kjenn på den hyggelige småbygdstemningen. Nyt synet av de vakre blomstene som pryder fortauene, og ta en tur inn i de mange spennende småbutikkene. Ørje Handelsstand ønsker deg velkommen til en hyggelig handleopplevelse!

Spise og drikke i Slusebyen

Spis lunsj på den koselig Båtcaféen - praktisk talt på Haldenkanalen, eller på Bakergården oppe i sentrum. Legg turen innom Matfatet og Ørje Kaffebrenneri sitt utsalg i Storgata. Her er over 40 ulike små og store produsenter fra Haldenkanalen og Østfold representert med sine produkter, og Ørje Kaffebrenneri fyller lokalene med lukten av deilig nye brente kaffebønner. Under SOOTspelet er baristaen på plass nede på SOOTmarkedet og serverer nydelig kaffe hele SOOTuken.

SOOTmarkedet

Når det nærmer seg spelstart våkner brugsområdet nede ved slusene til liv. Her er det i forkant av alle forestillingene et salgsmarked med yrende folkeliv og salg av håndverksprodukter og lokal mat. Slå deg ned ved et av bordene og nyt ettermiddagen.

Flere opplevelser i Slusebyen Ørje

Opplev med av Ørje og Haldenkanalen når du først er i området. Sjekk ut vår guide til alt du kan Se & Gjøre i Slusebyen vår.Billettene til årets SOOTspel går unna

Sikre deg dine billetter her:Comments


bottom of page