top of page

Den lille dampbåten Hans

La deg fascinere av den lille dampbåten Hans, som har en sentral rolle i forestillingen vår? Her får du historien om den flotte dampbåten og verdens yngste dampbåtkaptein, Odlon. Som med stø kurs fører båten gjennom Ørje sluser kveld etter kveld.


Dampbåt
Foto: Michael Marveng-Puckett

DS Hans er en liten dampbåt med plass til 6 passasjerer og ett mannskap på to. DS Hans ble bygget 1927 i Umeå, Sverige som MS «Klaran». DS Hans tjenestegjorde som åpen slepebåt under tømmerfløtingen på Klaraelven ved Karlstad i Sverige.


Da fløtingen opphørte ble den overtatt av Börje Jansson som hadde planer om ombygging til dampbåt. Planene ble det ikke noe av og han donerte båten til Stiftelsen DS «Engebret Soot», som er dagens eier. Det ble gjennomført en omfattende restaurering på båten i perioden 2005 til 2007. Ny dampmaskin ble installert og nytt styrhus og aktersalong ble bygget. Båten fyres opp med ved, veden varmer opp vannet i kjelen, og varmen lager damp.


Vår kaptein, Odlon Frøne, er barnebarnet til Hans Husebråten. Og DS Hans er oppkalt etter nettopp bestefaren til Odlon. Odlon er ung og lovende, og er antagelig en av verdens yngste dampbåtkapteiner. Assistert av Arnfinn Jensen styrer han båten med stødig kurs gjennom Ørje sluser, kveld etter kveld under SOOTspelet. Ganske kult ikke sant!


Gutt som styrer dampbåt
Odlon Frøne - Foto: Jonas Ingstad


Dampbåtene på Ørje

Visste du forresten at Ørje har Norges største samling av dampbåter? Verdens eldste propelldrevne dampbåt som fortsatt er i drift, DS Engebret Soot eller "Sooten" som den ofte kalles på folkemunne har hjemmehavn på Ørje. DS Engebret Soot brukes til turer i Haldenkanalen og er normalt klar for charter oppdrag hele sommeren.


Ved kai på Ørje ligger også DS Turisten, selveste dronningen i Haldenkanalen. DS Turisten går vanligvis i rute enkelte dager i sommersesongen. Ruteturene med DS Turisten er veldig populære, så pass på å bestill din billett tidlig. DS Turisten kan også chartres for en hyggetur på Haldenkanalen. Sett en helt spesiell ramme og atmosfære rundt ditt arrangement. D/S Turisten ble offisielt fredet 12. august 2023 i en høytidelig fredningsmarkering i regi av Viken Fylkeskommune og Riksantikvaren.


Både DS Turisten, DS Engebret Soot og DS Hans ligger ved kai på Ørje Brug under hele spel-uka, og kan beskues både før og etter forestillingen.


Minikanalcruise med D/S Hans

Senere i sommer, når DS Hans er ferdig med oppdraget i SOOTspelet, skal båten ut på nye oppdrag. Lørdager og søndager i juli og august kan du bli med DS Hans med mannskap på en unik opplevelse i Haldenkanalen - en minikanaltur med slusing.


Her blir du med DS Hans gjennom historiske Ørje sluser fra 1860. Akkurat som i spelet! Ørje sluser har 3 slusekammer og en slusetid på 30 minutter. Løftehøyden er på til sammen 10 meter, og slusene manøvreres fortsatt med håndkraft, som ved åpningen i 1860.


Ta kontakt med Visit Indre Østfold for bestilling av båttur

post@visitindre.no, eller eventuelt på telefon. 45453445
Comentarios


bottom of page