Om oss

20190629_200206.jpg

Om SOOTspelet

SOOTspelet arrangeres årlig utendørs i Ørje Sluseamfi i den unike og idylliske Haldenkanalen, med tømmerfløtingshistorien som bakteppe. Sluseområdet og Ørje Brug danner en særpreget ramme for selve teaterforestillingen og alle aktivitetene som foregår under speldagene, og det aktive dampbåtmiljøet gir omgivelsene et historisk preg. SOOTmarkedet, Båtcafeen og de koselige butikkene og spisestedene i sentrum gir hver gjest en opplevelse når de besøker SOOTspelet.    

 

Ideen og første manus til teaterforestillingen Slusespillet om Engebret Soot ble opprinnelig skapt av Ole Karsten Andersen i 1986. I 2015 ble en videreutvikling av dette kalt SOOTspelet «Sangen fra Sootbekken» lansert som et av Norske Historiske Spel av initiativtakerne Anneli Sollie og Alexander Rambøl i samarbeid med Haldenkanalen Regionalpark. Spelet ble spilt årlig i perioden 2015-2019, og samlet gjennom de fem årene 16.000 publikummere på tribunene i Ørje Sluseamfi. SOOTspelet er en publikumssuksess og et signalarrangement i regionen, og anses å være et fyrtårn som samler hele det nye Vikens felles historie!

 

SOOTspelet er historien om husmannsgutten som hørte sangen fra bekken og lot den bestemme sin vei. En spennende historie om kanalbyggeren Engebret Soot som bygde sluser og kanaler for transport av båter og tømmer. Han er blant annet kjent som Haldenkanalens far. I 1849 bygde og åpnet han Norges første slusekanal, «Soots kanal».

 

I 2020 er det skrevet et helt nytt manus til SOOTspelet med tittel «Sin Fars Datter», hvor Soots datter Inger Marie blir hovedpersonen i skuespillet. Engebret Soot vil fortsatt ha en helt sentral rolle i spelet, og gjenkjennende elementer som SOOTspelets musikk, personkarakterer og viktig scenografi vil videreføres sammen med det nyskapende. SOOTspelet «Sin Fars Datter» har premiere 24. juni 2022.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2a80.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2a8d.jpg

Virksomheten

Kulturarrangementet SOOTspelet drives nå av den nystartede organisasjonen SOOTspelet. Den ideelle organisasjonen har forankring i lokale og regionale aktører, hvor stifterne er Marker Teaterselskap, Ørje Handelsstand, Stiftelsen Ørje Brug, Stiftelsen D/S Engebret Soot, Matfatet Ørje og Haldenkanalen Regionalpark.

 

Den nye organisasjonen har overtatt eierskap og produsent- og utviklingsansvaret fra Haldenkanalen Regionalpark som sto bak SOOTspelet i perioden 2015-2019.

 

Organisasjonen SOOTspelet har til formål å drifte og videreutvikle SOOTspelet og andre kulturarrangementer i samarbeid med andre utøvere og har et ikke-kommersielt formål. 

 

Det felles lokale og regionale engasjementet for SOOTspelet gir spennende muligheter til å generere større verdiskaping, synergier og positivt omdømme for regionen – så vel for næringsliv og besøks- og opplevelsesnæringen, som for kulturlivet.

Kontaktinformasjon

SOOTspelet

Ressursparken
Industriveien 9, 1870 Ørje

post@soot-spelet.no

906 56 100

 

Kunstnerisk ansvarlig:

Anneli Sollie

info@soot-spelet.no

934 27 243

 

Markedsansvarlig:

Camilla Nordmo

camilla@soot-spelet.no

975 00 512

 

Forretningsfører:

Helene Rødseth

post@soot-spelet.no

906 56 100

 

Styreleder:

Anlaug Johansen

anlaugjo@gmail.com

959 98 222

Teaterselskapet.jpg
logo-km.png
Bilde1.png
Haldenkanalen_samlet.png
Orje-naering-logo-stempel-ORANSJE-RGB-PN
Matfatet_logo.png